Toegangscontrole

Hoe werkt toegangscontrole?

De functie van toegangscontrole in een gebouw is om alleen toegang te geven tot een ruimte aan die personen die er wettelijk recht op hebben. Tegenwoordig kunnen houders van identificatiebadges of toegangskaarten in plaats van sleutels toegangscontroleapparaten gebruiken om toegang te krijgen tot specifieke gebieden in het gebouw.

Toegangscontrolesystemen worden ook gebruikt om de toegang tot verschillende werkstations, archiefruimten of andere beperkte gebieden te regelen. Sommige mensen geloven dat de term "toegangscontrole" beschrijft hoe een persoon in staat is om een ​​bepaald gebied binnen te gaan en te verlaten; dit is echter niet noodzakelijk het geval. In feite is de definitie van toegangscontrole in de loop der jaren veranderd, gebaseerd op de behoeften van de huidige systeembeheerders. Tegenwoordig is een toegangscontrolesysteem veel meer dan alleen een slot op een deur of poort; het is een complexe reeks computerprogramma's die zijn ontworpen om ongeoorloofde toegang te voorkomen door ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerd personeel toegang heeft.

De belangrijkste onderdelen van een toegangscontrolesysteem zijn hardware en software. De hardware bestaat uit het computergestuurde bedieningspaneel, sensoren, schakelaars en een besturingseenheid. De software omvat het besturingssysteem, toepassingssoftware en de database voor het opslaan van het systeemlogboek. Zowel de hardware als de software moeten compatibel zijn met elkaar, dus de beheerder moet ervoor zorgen dat alle hardware- en softwarecomponenten van het systeem samenwerken.

Wanneer een persoon het installatieproces van zijn of haar nieuwe toegangscontrole heeft voltooid, moet hij of zij het systeem testen om er zeker van te zijn dat alle apparatuur naar behoren functioneert. Dit voorkomt systeemstoringen of systeemschade later. Sommige toegangscontrole-apparaten zijn beschikbaar met handmatige bediening, maar deze systemen worden niet aanbevolen.

Het meest voorkomende type toegangscontrolesysteem dat de persoon gebruikt, is een tijd- en aanwezigheidsregistratie. Dit type toegangscontrole vereist dat het loonadministratiepersoneel van een bedrijf wekelijks een papieren overzicht van de werkuren van alle werknemers afdrukt. Het rooster van een bedrijf, de namen van de werknemers, de werkuren en de begin- en eindtijden van de ploegen van elke medewerker worden wekelijks geregistreerd, dat vervolgens naar de roosters van de medewerkers van het bedrijf wordt gedistribueerd, zodat ze weten wanneer hun ploegen beginnen en eindigen.

Veel systemen bevatten tegenwoordig ook toegangscontrole met een tijdklok, waarmee werknemers hun eigen klok kunnen instellen voor de dagen dat ze niet aan het werk zijn. Sommige toegangscontrolesystemen bieden ook extra functies, zoals biometrische lezer, toetsenbordbediening en andere soorten noodtoegangscontrole via toetsenbord. om werknemers het gemak te bieden om de sloten op hun sloten indien nodig snel te vervangen.