Alles wat je moet weten over de prijs van zonnepanelen

Introductie

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren flink gedaald, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt om te investeren in deze duurzame energiebron. Maar wat kost het eigenlijk om zonnepanelen te laten installeren en wat zijn de factoren die de prijs bepalen? In dit artikel geven we je een duidelijk overzicht van de kosten en bespreken we de belangrijkste factoren die van invloed zijn.

De kosten van zonnepanelen

In Nederland kost een gemiddeld zonnepanelensysteem tussen de 4.000 en 6.000 euro, inclusief installatiekosten. Dit is voor een systeem met een vermogen van ongeveer 10 panelen, afhankelijk van het type en de fabrikant. Het vermogen van de panelen wordt gedeeld in Wattpiek (WP) en de prijs per Wattpiek wordt berekend tussen de 1 en 1,50 euro.

Terugverdientijd

Een gemiddeld zonnepanelensysteem gaat zo'n 25 jaar mee en levert gedurende die tijd gegarandeerde besparingen op je energierekening op. De terugverdientijd van een systeem is afhankelijk van de aanschafprijs, het vermogen van de panelen en de prijs van energie. Over het algemeen gemeld de terugverdientijd tussen de 6 en 10 jaar.

Factoren die de prijs veroorzaken

Er zijn verschillende factoren die de prijs van zonnepanelen hebben. belangrijkste bespreken we de belangrijkste:

Type zonnepaneel

Er bestaan ​​verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Monokristallijne zonnepanelen hebben het hoogste rendement en zijn ook goedkoper dan polykristallijne en dunne filmpanelen. De keuze voor het type paneel is afhankelijk van je specifieke situatie en wensen.

Het vermogen van de panelen

Het vermogen van de panelen bepaalt hoeveel energie er opgewekt kan worden. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de panelen zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor panelen die passagier zijn bij je energieverbruik, zodat je zo efficiënt mogelijk gebruik maakt van de opgewekte energie.

Installatiekosten

De installatiekosten verschillen per deel. Het is verstandig om bij meerdere afwegingen een offerte op te vragen en deze te vergelijken. Op die manier kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Daktype en -oriëntatie

De kosten voor de installatie van zonnepanelen zijn afhankelijk van het type dak en de oriëntatie ervan. Een schuin dak is over het algemeen gemakkelijker te installeren dan een plat dak, waardoor de installatiekosten lager zijn. Daarnaast levert een dak dat op het zuiden gericht is meer rendement op dan een dak dat op het noorden gericht is.

Subsidies en regelgeving

Er zijn verschillende subsidies en regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker maken. Zo kun je ook particulier de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Ook zijn er gemeentelijke subsidies en leningen beschikbaar. Naast bepaling van de regelgeving welk type omvormer en bekabeling er gebruikt mogen worden.

Besparen op de prijs

Er zijn een aantal manieren om te besparen op de prijs van zonnepanelen. Bijkomende noemen we er een aantal:

Vergelijk vergelijkingen

Door meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken, kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Koop groter of samen

Hoe groter de aanschaf, hoe meer korting je kunt bedingen. Als je samen met anderen een grotere aankoop doet, kun je ook genieten van korting.

Vraag subsidie ​​aan

Maak gebruik van de beschikbare subsidies en regelingen om de kosten van de aanschaf te verlagen.

Kies voor een goedkoper type zonnepaneel

Als je een kleiner budget hebt, kun je kiezen voor een goedkoper type zonnepaneel. Houd er rekening mee dat dit een lager rendement heeft dan de duurdere varianten.

Conclusie

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type paneel, het vermogen, de installatiekosten en de regelgeving. Gemiddelde kost een zonnepanelensysteem tussen de 4.000 en 6.000 euro, inclusief installatie. Door te vergelijken, gebruik te maken van subsidies en regelingen en te kiezen voor een goedkoper type paneel kun je besparen op de prijs. terugverdiend een investering in zonnepanelen zich grotendeels binnen 6 tot 10 jaar terug, terwijl je nog 15 tot 20 jaar voordelen kunt genieten.

Bouw

Interessante links